ПОЧЕТНА СП 2019 Пополнети се местата за ЛОИ, од ова СП

Пополнети се местата за ЛОИ, од ова СП

сподели
FIBA

Сите 6 места што водеа на турнирот во Токио 2020 година се поделени, на селекциите што се најдобри во пласманот на 18-то СП, во однос на другите од нивната географска зона од каде што доаѓаат.

Двете европски места одат за Шпанија и Франција, двете американски места за Аргентина и САД, едно африканско за Нигерија, едно од Азија за Иран, едно од Океанија за Австралија и едно од претходно, за домаќинот Јапонија.

За останатите 4 позиции ќе се играат 4 квалификациски турнири, од кои само победникот ќе патува во Земјата на изгрејсонцето.