ПОЧЕТНА СП 2019 СВЕТОТ ДА ПОЗАВИДИ: 1.000 километри за 3 часа

СВЕТОТ ДА ПОЗАВИДИ: 1.000 километри за 3 часа

сподели
b92.net

Преодниот период меѓу двете групни фази на СП во Кина, не беше проблем за седмата сила и за љубителите на кошарката. А, тоа е секојдневие за жителите на земјата со најголема популација на светот (1.43 милијарди).

b92.net

Иако требаше да се стигне за еден (слободен) ден, се е во најдобар ред и никој не е испотен или психички изморен од гужви, затоа што, на пример, од Гванжу до Вухан се патува три часа, а оддалеченоста на двата града е 1.000 километри.

Wikipedia

Брзината на експресниот воз што сообраќа на оваа релација е 306 километри на час, удобрноста и хигиената се на ниво повисоко од џамбо-џетовите со кои што се лета од Москва до Јужна Кина, информира Б92, престижниот српски медиум.