ПОЧЕТНА НБА Кошарка без граници, во Белград, на чело со Србинот Грег Поповиќ

Кошарка без граници, во Белград, на чело со Србинот Грег Поповиќ

сподели
Попович и Паспаљ

Во престолнината на нашиот северен сосед стартуваше кампот во организација на НБА и ФИБА, со наслов „Кошарка без граници Европа 2018“, на кој што учествуваат млади до 17 години.

Вкупно 63 (40 момчиња и 23 девојчиња) кошаркар(к)и од 25 земји, ќе бидат дел од тридневниот спектакл (15-18 август) кој што ќе се одржи во спортската сала во Жарково.

На отворањето, харизматичниот и контроверзен тренер кој што долги години е на клупата на Сан Антонио Спарс, истакнал дека му е чест што се наоѓа во земјата на неговите предци и дека ова е одлична прилика да се соберат големите кошаркарски ѕвезди кои што го пренесуваат своето искуство на најмладите.

Аплицирајте веднаш за

Освен Поповиќ, на кампот во Белград се присутни Владе Дивац, Жарко Паспаљ, Предраг Стојаковиќ и други поранешни играчи.

Од актуелните српски и други НБА играчи, присутни се Богдан Богдановиќ, Бобан Марјановиќ, Никола Вучевиќ и Никола Јокиќ.

ПОТСЕТУВАЊЕ:

Првиот камп „Кошарка без граници“ беше одржан во Тревизо, во јули 2001-та година во Италија, каде што Дивац и Тони Кукоч, заедно со други поранешни соиграчи и пријатели од екс-Ју просторите, собраа 50-тина деца од Македонија, Србија и Црна Гора, БиХ, Хрватска и Словенија.

НАПОМЕНА: Фотографиите се преземени од Александар Димитријевиќ / РАС Србија