ПОЧЕТНА ЕВРОБАСКЕТ 2017 Златните Словенци добија ордени од Претседателот

Златните Словенци добија ордени од Претседателот

сподели

Словенечкиот Претседател Борут Пахор потпиша указ за доделување ордени на златните кошаркари кои на оваа земја и ја донесоа титулата на Европското првенство.

Репрезентативците ќе добијат орден „Златен ред за заслуги“ за исклучителни спортски достигнувања, промоција на словенечкиот спорт и зацврстување на националниот гордост. Доделувањето на ордените ќе се одржи во термин што ќе го одреди Кошаркарскиот сојуз на Словенија во консултација со Претседателот.

Досега ваков орден добија голем број заслужни граѓани на Словенија и низа странски пријатели на земјата, а од спортистите им беше доделен на скијачката Тина Мазе, натпреварувачот во скијачки скокови Петер Превц и кошаркарот Иво Данеу.