ПОЧЕТНА Други првенства Две самостојни и две заеднички кандидатури за Светското првенство во 2023 година

Две самостојни и две заеднички кандидатури за Светското првенство во 2023 година

сподели

Вкупно четири апликации се очекува да добие ФИБА за организација на Светското првенство што треба да се одржи во 2023 година.

Од нив, две се посебни, а две заеднички на повеќе од една држава. Индивидуалните се на Русија и Турција кои би сакале самостојно да го организираат шампионатот. Една заедничка кандидатура планираат да испратат Индонезија, Јапонија и Филипини, а уште една Аргентина и Уругвај. Заинтересираните земји имаат рок до крајот на август да го официјализираат интересот и да испратат апликации за организација на шампионатот.

Домаќинот на Светското првенство во 2023 година ќе се знае кон крајот на годината на состанокот на Централниот комитет на ФИБА.